Ambassade van België in de Republiek Korea
Home Consulaire diensten Trouwen met je verloofde

Trouwen met je verloofde

Wenst u te trouwen met uw Koreaanse verloofde? Hieronder vindt u de stappen die u moet ondernemen: 

I. HUWELIJK IN BELGIË

Gelieve u te wenden tot uw gemeentebestuur om de lijst te ontvangen van documenten die door uzelf en uw verloofde moeten ingediend worden. 

II.  HUWELIJK IN KOREA

A) Voor het huwelijk 

Indien u Belg bent en u wenst te trouwen in Korea met een persoon van Koreaanse nationaliteit, moet u aan de Koreaanse autoriteiten een attest geen huwelijksbeletsel (AGHB) voorleggen, dat u kunt bekomen op de ambassade (overeenkomende som van 10 € te betalen in KRW).

Zo u een Koreaanse vertaling wil, bedraagt de kostprijs hiervoor 60€ (te betalen in KRW). 

Om dit attest te bekomen moeten volgende documenten voorgelegd worden op de ambassade:  

  • Een geschreven aanvraag, gehandtekend, per e-mail of post, met vermelding van de landstaal waarin het AGHB wordt gevraagd
  • Kopie van het Koreaanse paspoort van uw toekomstige echtgeno(o)t(e)

Deze documenten moeten niet worden gelegaliseerd.

 B) Het huwelijk

Huwelijken in Korea worden afgesloten bij de dienst burgerlijke stand van elke gemeente, nl. de GU–office.

Wanneer het huwelijk is voltrokken, vraagt u aan de Gu-Office een huwelijkscertificaat (혼인관계증명서), en laat u dit legaliseren per apostille op het Koreaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken (www.0404.go.kr) .

Vervolgens dient u een vertaling naar één van de officiële talen van België te laten maken. De vertaling kan gebeuren door 1) een beëdigd vertaler in België, of 2) door een derde in Korea met daarna een notarisatie en een legalisatie per apostille (www.0404.go.kr) bij het Koreaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet noodzakelijk om de vertaling naar de moedertaal van de Belgische aanvrager te laten uitvoeren. In Korea kan men vaker gemakkelijker een vertaler naar het Frans vinden; een lijst met vertalers vindt u op de website van de Ambassade van Frankrijk in Seoel

 
C) Na het huwelijk

  • Als u in België bent gedomicilieerd: dien u met het vertaalde en van apostille voorziene huwelijkscertificaat aan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw Belgische gemeente om uw burgerlijke staat te laten wijzigen. Vraag bij de registratie van het huwelijk dat het Koreaanse huwelijkscertificaat in de registers van de burgerlijke stand van uw gemeente wordt overschreven. Dit zal u toelaten om in de toekomst in België een uittreksel of afschrift van de huwelijksakte bij uw Belgische gemeente aan te vragen.
  • Als u bent ingeschreven bij de Belgische Ambassade te Seoel: breng het huwelijkscertificaat, vertaald, gelegaliseerd per apostille (en eventueel genotariseerd) naar de Ambassade, zodat uw burgerlijke staat kan gewijzigd worden. Het is echter aangewezen om het huwelijkscertificaat ook te laten overschrijven bij de laatste gemeente waar u was ingeschreven in België. Dit zal u toelaten om in de toekomst in België een uittreksel of afschrift van de huwelijksakte bij uw Belgische gemeente aan te vragen.